Appelsiniakomplekset

229,-

Appelsiniakomplekset er en novellesamling skrevet av Jan Freuchen og Sigurd Tenningen. Boka foretar et dykk ned i den kunstneriske skapelsesakten. I første del novelle møter vi musikeren V. hvis musikk strekker seg ut i verdensrommet og omsider omslutter hele jordelivet. Andre novelle følger maleren Wilma Kuhn i hennes forsøk på å fiksere et uutgrunnelig motiv på vei mot likegyldighet og indifferens. Tredje novelle er et manifest for en arkitektur som vil unnslippe bygningshistoriens bestrebelser på å reise seg et minnesmerke like inn i himmelen.

Appelsiniakomplekset tar for seg vyer, fallgruver og muligheter rappet fra en bred og eklektisk kunsthistorie, og det på en leken og klok måte. Himmelstormere, flittige maur og appolinske demagoger finner sammen i en synestetisk cocktail av innfall og ekskurser.

Jan Freuchen (f. 1979) er billedkunstner. Han har sin utdannelse fra Kunsthøyskolen i Bergen og Städelschule, Frankfurt am Main. Freuchen har hatt en rekke utstillinger i inn og utland, noen av de seneste var gruppeutstillingene Seeable/Sayable (2016) på Kunstnernes Hus og MAKE DEFAULT (2016) ved Hordaland Kunstsenter. Freuchens skulpturverk «Columna Transatlantica» ligger permanent plassert langs Atlanterhavsveien i Møre og Romsdal. Foruten sitt kunstnerskap har Freuchen kuratert tre utstillinger i serien Game of Life ved Kristiansand Kunsthall og redigert dertilhørende bøker. Freuchan driver sitt eget forlag Lord Jim Publishing. Novellesamlingen Appelsiniakomplekset, skrevet sammen med Sigurd Tenningen, er hans skjønnlitterære debut.

Sigurd Tenningen (f. 1982) er forfatter og kritiker. For tiden arbeider han med en doktoravhandling om Tor Ulvens arkeologiske forfatterskap ved Universitetet i Agder. Tenningen har tidligere vært medredaktør for tidsskriftene Au Petit Garage og Vagant. Han bokdebuterte med novellesamlingen Gæa (Gasspedal, 2007) og har siden publisert chapbook’en Vevet (Fingerprint/Gasspedal/OEI Editör, 2010) og essaysamlingen Vegetasjonens triumf er total (Gyldendal, 2015). Sammen med Jan Freuchen er han ansvarlig for utstillings- og publikasjonsserien Game of Life (2012–2018) ved Kristiansand Kunsthall. Novellesamlingen Appelsiniakomplekset er Tenningen og Freuchens fellesskrevne skjønnlitterære debut.

 

«Det høres jo ut som en prektig barnebok av Jostein Gaarder, men det er altså tittelen på novellesamlingen til kunstneren Jan Freuchen og forfatteren Sigurd Tenningen, duoen som blant annet sto bak utstillingsserien Game of Life på Kristiansand kunsthall fra 2012 til 2016. Appelsiniakomplekset er et vittig og ambisiøst forsøk på å gjøre prosa av kunstens overskridende potensial. I bokens første (og kanskje mest vellykkede) novelle møter vi en musiker hvis ekspansive låtmateriale underlegger seg stadig nye sjikt av den sansbare verden og til slutt antar planetariske dimensjoner, og «ikke lenger [kan] beskrives som ‘musikk’ i ordets konvensjonelle forstand, men snarere som en geologisk skjerm vendt mot verdensrommets uendelighet».» – Stian Gabrielsen, Kunstritikk.no

 

    Sigurd Tenningen og Jan Freuchen: Appelsiniakomplekset
  • Forlag: H//O//F
  • Utgivelsesår: 2017
  • Kategori: Prosa
  • Lagerstatus:
    Mange igjen
  • ISBN: 9788293317616
  • Innbinding: Heftet

Andre kunder kjøpte også: