Vi er fem

179,-

Matias Faldbakkens femte roman er en bygdefortelling helt utenom det vanlige. På Råset, tre timer nord for hovedstaden, bor Tormod Blystad med kona Siv og barna Alf og Helene. Huset på den karrige tomta har han bygget selv. Etter noen utsvevende ungdomsår har Tormod blitt en trygg og pålitelig familiemann. Men i alle familier finnes det tomrom som må fylles. Slik kommer hunden Snusken til huset på Råset. Og slik går det til at Tormod en kveld går på verkstedet og blander rødleire og kunstgjødsel i eltemaskinen – og dermed utfordrer krefter han ikke aner rekkevidden av. Vi er fem er en skarp, humoristisk og særpreget roman, som blander eventyr, horror, mytologi og science fiction med rå realisme.

 

"Overskridende, skummel, grotesk og morsom bok ... Det er en ganske herlig blanding av science fiction og heimstaddikting som Faldbakken her serverer oss. Språket er knapt, men presist, og tempoet er høyt og fortettet hele veien. Det er flust med rå humor, og totalt ubarmhjertige personskildringer ... Med sin blanding av skittenrealisme og det grotesk fabulerende går Faldbakken sin forfatterkollega, bygdedesperadoen Thure Erik Lund, en høy gang. Samtidig som han tangerer en annen kollega, Carl Frode Tiller, i sine skummelt underspilte skildringer av betente familierelasjoner og giftig nabolagssladder. Faldbakken bestyrker med denne boken sin høyst originale plass i norsk samtidslitteratur"

SINDRE HOVDENAKK, VG

"Sugande historie om klumpen frå helvete ... Forfattaren er ein meister i å byggje sakte opp til ting ... Vi er fem kan lesast rett fram, som ei underhaldande, ekkel og etter kvart uhyggeleg historie. Det går også an å reflektere over kor skjør normaliteten er, og kor kort vegen er frå ein kvardag som let seg handtere og over til det komplett ustyrlege. Den analytiske kan finne glede i å studere kor saumlaust og elegant forfattaren manøvrerer frå bygderealisme og attkjenneleg norsk familiedynamikk og over i heilt andre sjangrar. Historia fungerer så det susar uansett korleis ein vel å gå inn i ho"

MARTA NORHEIM, NRK P2

"Faldbakkens nye roman er en helsprø opplevelse, på den best tenkelige måten... Her er det god plass til både lun humor, karikerte bygdeoriginaler, til det mørke og til tider temmelig groteske. Faldbakken tyner språket, vrir på det velkjente – selv klisjeene får nytt liv ... Det er lenge siden undertegnede har humret, knegget og gispet seg gjennom en bok på denne måten ... den virker lett og henslengt i tonen, samtidig som den er fullstendig gjennomtenkt og dypt urovekkende. Og akkurat som The Hills, er det en bok du ikke blir helt klok på, men som du kribler etter å fortelle alle du kjenner om – før du begynner forfra igjen. Noen ganger er nemlig klisjeene sanne"

ELLEN SOFIE LAURITZEN, DAGENS NÆRINGSLIV

"Bygderoman på speed. Matias Faldbakken har gitt den klassiske bygderomanen en make-over med grøss ... Det hele holdt i en nøktern, lavmælt stil, med forfatterens sans for treffsikre karakteristikker og sylskarpt ordvalg ... Nifst blir det, men her er også situasjoner og innslag som kaller på mye latter ... Den observerende fortelleren, den mørke humoren og de overraskende vendepunktene i historien er til stede også i Vi er fem ... Portrettet av Tormod Blystad må være et av de ømmeste mannsportretter denne leseren har sett i en norsk roman på ganske lenge. Fylla og dopet til tross ... Det hele skarpt og humoristisk formidlet av en forfatter med stålkontroll på språket"

TURID LARSEN, DAGSAVISEN

"Med leirkladden som en kontinuerlig og ustyrbar uro har Matias Faldbakken skapt et univers som stadig unndrar seg både definisjon og kontroll. Desto flere muligheter for tolkning åpner det seg. For kladden fra eltemaskina kan gi liv til så mangt. Og den kan fortelle atskillig om menneskene i møtet med det mystiske, ubeskrivelige. Slik er det uroen og uvissheten som driver lesningen framover, og gjør Vi er fem til en både mystisk og foruroligende historie ... Til et visst punkt er det en roman med rom for både humor og undring. Men bare til et visst punkt. Det er der det avgjørende skjer. Det er da Matias Faldbakken viser sin styrke, og demonstrerer intensiteten i stoffet. Det er også da det blir faretruende for alvor"

GEIR VESTAD, HAMAR ARBEIDERBLAD

"Inspirert røverhistorie fra Faldbakken ... for en fortelling det er blitt! Jeg tror jeg vil bruke ordet fantastisk allerede her. Helt fra starten merker man det språklige overskuddet, den taktile presisjonen i ordvalgene, hvordan verbalbruken hele tiden liksom er litt skakk og forfriskende. Dette er en roman som fremstår som helt sin egen og, ja, krisp. Sjelden har jeg lest en ny norsk bok som så til de grader lykkes med lekent å mane frem et univers fylt av komikk, alvor og eventyrlighet ... en vill og begivenhetsrik fest å lese ... På mesterlig vis får Faldbakken brukt sin solide håndverksmessige kunnen innen formgivning til å skape en morsom, forfriskende skarp og kanskje også samtidsrelevant moralsk fabel"

PREBEN JORDAL, AFTENPOSTEN

"Å lese Matias Faldbakken kan minne litt om å lese Dag Solstads romaner om Bjørn Hansen ... stort sett skaper uhyggen i handlingsutviklingen en spenning som fremfor alt er preget av litterært og fantasifullt overskudd"

VILDE IMELAND, FÆDRELANDSVENNEN

"Faldbakken har skrevet en intelligent roman som bearbeider en rekke klassiske motiver i en form som er tilforlatelig, jovial og morsom. Den stilmessige og sjangermessige enkelheten og neddempede tonen nærmer seg normalvirkeligheten slik mange av oss kjenner den. Nettopp denne tilbakeholdne formen gjør romanen til en slags leire i seg selv – en narrativ leire – når så sterke ideer som Faust, kunstnermyten, negasjonsproblematikk i modernisme og Frankenstein-figuren hele tiden virker på, knar, beretningen. For dette er en roman hvor nettopp normaliteten paradoksalt nok blir en kanal for å tenke gjennom ideer som bryter med normaliteten. Det slår meg, noen dager etter endt lesning, at denne måten å diskutere kreativitet på, ikke bare er dypt original, men også skaper en standard for hvordan 'store' spørsmål kan diskuteres ved å ikke henfalle til klisjeen"

KJETIL RØED, BLA 10/19

"romanen hadde ikke vært blant årets mest oppsiktsvekkende hvis den var bare var et vilt spinn av påfunn og bygdesatire. At romanpersonene i Vi er fem framstår usedvanlig levende, handler ikke bare om at de går hånd i hånd med en leirklump som skulle vært død, men om forfatterens fortellerglede ... en sjeldent nær og energisk opplevelse. Faldbakken tillater seg å være både vittig og rørende i sin blanding av livsnær realisme, luskende uro og sprelsk fantasi"

CARINA ELISABETH BEDDARI, MORGENBLADET

"romanen gjør nærmest narr av alle mulige helhetlige og seriøse tolkningsforsøk. Man blir nødt til å gi det opp, og det føles befriende. Det er en roman forfatteren må ha hatt stor glede av å skrive. Språket til Faldbakken er like tøyelig, seigt og deigete som klumpen han skriver fram"

TORGEIR HOLLJEN THON, VÅRT LAND

"For første gang i forfatterskapet skinner Faldbakkens tilknytning til Hamar-traktene igjennom i språket hans, og det er så vellykket som det kan få blitt. For her skriver han med et kjøttfullt driv og originalitet. … Helt fra starten merker man det språklige overskuddet, og sjeldent har en ny norsk bok lykkes så godt med lekent å mane frem et univers fylt av komikk, alvor og eventyrlighet.

PREBEN JORDAL, AFTENPOSTEN, Årets beste bøker 2019

"Skriver Matias Faldbakken sympatisk om usympatiske mennesker, eller usympatisk om mennesker vi likevel kan kjenne en viss ømhet for? Jeg vet ikke, men resultatet er uimotståelig fornøyelig … en uforutsigbar og i beste forstand merkelig bok som tar deg i en jafs"

LIVE LUNDH, VÅRT LAND, Årets beste bøker 2019

"Denne romanen starter bra og blir bare bedre og bedre … Det er sjeldent jeg leser norske samtidsromaner med en tone som er så egen og vanlig på samme tid. Og den er hysterisk morsom"

ARNE BORGE, VÅRT LAND, Årets beste bøker 2019

"Bygderoman møter thriller møter Mary Shelley’s Frankenstein. Og med et sjokkerende godt resultat. Et virkelig originalt stykke litteratur"

JO NESBØ

    Matias Faldbakken: Vi er fem
  • Forlag: Oktober Forlag
  • Utgivelsesår: 2020
  • Kategori: Prosa
  • Lagerstatus:
    Få igjen
  • ISBN: 9788249522217
  • Innbinding: Heftet

Andre kunder kjøpte også: