Afrikaneren

Lenge drømte jeg at min mor var svart. Da jeg kom tilbake fra Afrika, diktet jeg meg en historie, en fortid, for å flykte fra virkeligheten.

I dette landet, i denne byen der jeg jeg ikke kjente noen, der jeg var blitt en fremmed. Da min far ved oppnådd pensjonsalder kom tilbake til Frankrike for å gjenoppta livet sammen med oss, oppdaget jeg at det var han som var afrikaneren. Det var vanskelig å erkjenne det. Jeg ble nødt til å gå tilbake i tiden, begynne fra begynnelsen igjen, prøve å forstå. Til minne om dette skrev jeg denne lille boken.

I Afrikaneren (2004) forteller Le Clézio om hvordan han som åtteåring i 1948 kommer til Nigeria for å treffe sin far for første gang. Faren arbeidet lenge som lege i Afrika. Det to år lange besøket kom for alltid til å prege Le Clézio og hans forfatterskap. Afrikaneren er like mye et portrett av faren som av Afrika og forfatteren selv.

"En praktfull liten bok." - Aftonbladet, 2005

"Le Clézios lille bok er stor og har i sin klare, rene stil en enkelhetens genialitet." - Svenska Dagbladet, 2005

"Selv blir jeg så oppslukt av Le Clézios barndom i Ogoja at den snart er blitt en del av mine egne minner." - Göteborgs-Posten, 2005