Det virkelige og andre dikt

Julian T. Brolaski er en paradokspoet, og kun i et land som USA er en slik person mulig. En poet som bærer den amerikanske historien i seg selv og i diktene sine. Tekstene som med dette utvalget for første gang utgis på norsk, er en konsekvens av 240 års migrasjon, fragmentering og fremtidstro. Det paradoksale ligger i at en slik massiv historie, i en tradisjonelt europeisk poetikk, ikke burde være mulig å formidle i poesimediet.

Hvis det er slik Language-poet Ron Silliman sier, at «Form is of interest only to the extent that it empowers liberation», så er Brolaskis form ikke bare frigjørende, men revolusjonerende. Fra en posisjon som brooklyner, homse, countrysanger og polsk/spansk-indianskættet skriver han med en språknorm som ligger nærmere Melville, Whitman og Pound enn hans samtidige. Diktene skildres gjerne som en viltvoksende sammensmelting av post-punk og radikal queer-spontanitet. I Leif Høghaugs gjendiktning har diktene fått en spenstig norsk språkdrakt, der Brolaskis vilje til lingvistisk lek ivaretas: et språklig register som strekker seg fra Chaucer til Reddit, fra Brooklyn til Hadeland.

*

Kva ein skal seie når ein vert spurt om å verte vener

Nei, ord om hat? Mitt blod er kjærleiksblod!
Ei hat men kjærleik bit mi tunge, du
den drykk eg får, den skakar diktet mitt
og gjer meg svak for ein som baud på sorg
og som eg aktar no (det ser sånn ut).
Ei erosrose stikk, kva gjer vel det
om eg forvekslar skuggen eg er blitt
med vinraud væske i ein elskars glas?
Forbind mitt sår! Eg har blødd meir enn nok.
Om eg er grei, ell falsk, ell full av angst
om eg mi tunge hell i fangenskap
bebreid meg ei, for eg er kjærleikssjuk.

Men eg vil vere venen din, ja visst
for venskapen vil drepe meg til sist.

*

Julian Talamantez Brolaski (f. 1978 i California) debuterte på et større forlag med diktsamlingen gowanus atropolis (Ugly Duckling, 2011) og har senere utgitt Advice for Lovers (City Lights, 2012), som bl.a. er inspirert av Ovids Ars Amatoria. I denne boka har Leif Høghaug gjendiktet utvalgte dikt fra de to samlingene, i tillegg til noen nye dikt fra Brolaskis kommende utgivelse, Horse Vision.

  Julian Talamantez Brolaski: Det virkelige og andre dikt
 • Forlag: Beijing Trondheim
 • Utgivelsesår: 2015
 • Kategori: Poesi
 • Oversetter: Leif Høghaug
 • Lagerstatus:
  Få igjen
 • Antall sider: 32
 • ISBN: 9788293354079
 • Innbinding: Heftet

Andre kunder kjøpte også: