Kollasj

75,-

I hvor stor grad ligner såkalte virkelighetsnære, eller selvbiografiske, bøker på virkeligheten og selvbiografien? Hvor nært kommer man livet i ei bok? Ikke nært nok, etter David Shields’ smak. Han har egentlig gått grundig lei av litteratur, men fordi han også elsker litteratur, vil han den godt, vil han at den skal bli bra igjen: derfor skriver han et manifest for en ny litteratur. En som ikke er like gjenkjennelig, en som ikke bruker virkeligheten utelukkende som substantiv, og en som trekker det selvbiografiske langt forbi jeg-et og bruken av faktiske navn. Les Kollasj og begynn å skrive igjen!

David Shields (f. 1956) er forfatter, essayist og professor i engelsk ved University of Washington. Kollasj er et utdrag fra Reality Hunger: A Manifesto, som ble utgitt på Knopf vinteren 2010.

——

Jeg elsker litteratur, men ikke fordi jeg liker historier i og for seg. Nesten alle grep tradisjonelle romaner gjør, framstår som ufattelig forutsigbare for meg, trøtte, forserte og egentlig formålsløse. Jeg klarer aldri å huske hva karakterene heter eller hva de har sagt, ytre detaljer eller handlingsforløp. Det er uklart for meg hva ved den menneskelige tilstand som liksom avdekkes av slike narrativ. Derimot blir jeg tiltrukket av litteratur som en måte å tenke på, som bevissthet, sannhetssøken. Jeg liker verk som, ikke bare side for side, men linje for linje fastholder det forfatteren virkelig vil si og ikke bare setter sin lit til at det forfatteren vil si på mystisk vis siver ut gjennom sprekker i narrativet, slik jeg opplever at de fleste noveller og romaner gjør. Kollasjer handler nesten alltid om det de handler om – det høres kanskje selvinnlysende ut – men i bøker jeg virkelig liker, opplever jeg at det er en spenning i det at forfatteren i hvert avsnitt faktisk utforsker sitt eget tema.

——

«Thrilling to read, even if you disagree with much of it.» – Zadie Smith

«Reality Hunger, by David Shields, might be the most intense, thought-accelerating book of the last 10 years.» – Chuck Klosterman

«I’ve just finished reading Reality Hunger: A Manifesto, and I’m lit up by it – astonished, intoxicated, ecstatic, overwhelmed.» – Jonathan Lethem

  David Shields: Kollasj
 • Forlag: Flamme Forlag
 • Utgivelsesår: 2010
 • Merknad: Forord ved Arild Linneberg
 • Kategori: Essay
 • Oversetter: Cato Fossum
 • Lagerstatus:
  Mange igjen
 • Antall sider: 24
 • ISBN:
 • Innbinding: Heftet

Andre kunder kjøpte også: