VI HAR PROBLEM VI MÅ SLUTTE Å SNAKKE OM

>Hvis kunst er ytring, er dette et debattinnlegg. En fortelling om kunstprosjektet Stavanger2018 av Trond Hugo Haugen og en tekstsamling satt sammen av Jan Inge Reilstad og Jörgen Svensson med stemmer litt utenfor konsensus.

Setningen Vi har problem vi må slutte å snakke om har mangler, den er ikke grammatisk riktig. Er det ett problem vi må slutte å snakke om, eller er det flere problemer? Og hvorfor må vi slutte å snakke om det? Og hva er egentlig problemet?

Stavanger2018 var et kunstprosjekt som bidro til å styrke det offentlige ordskiftet om Stavanger-regionens kunst- og kulturpolitikk i årene fra 2005 til 2011. Det nødvendige bakgrunnsbildet er Stavanger2008, som både er betegnelsen på det året Stavanger-regionen var europeisk kulturhovedstad og navnet på det interkommunale selskapet som forvaltet mandatet. Med stort budsjett og voksende vyer skulle Stavanger settes på flere kart – også det kulturelle.

Vi har problem vi må slutte å snakke om kommer med tekster av og med Johan Harstad, Geir Sverre Braut, Ine Fintland, Hans E. Voktor, Arild Rein, Nils Henrik Asheim, David Karlsson, Gabriel Byström, Geir Haraldseth, Jörgen Svensson, Jan Inge Reilstad og Trond Hugo Haugen. Forord av Marte Danielsen Jølbo. I tillegg inneholder boken flere tekstutdrag fra ittepåbloggen og bilder fra aksjoner og arrangement.

I dag er kulturhovedstadsåret så definitivt over. Og det er allerede så lenge siden ittepå. Men historien har en tendens til å gjenta seg selv. Stavanger inviterer stadig til nye eventbaserte publikumsfester. Allerede i 2025 skal byen feire sitt 900-årsjubileum. Nok et mål, nok en milepæl, for så vel byen som for kulturlivet: KA DÅ ITTEPÅ?

KORTE BIOGRAFIER AV BOKENS BIDRAGSYTERE

Trond Hugo Haugen (f. 1975, Kristiansand), oppvokst i Stavanger, er billedkunstner og drev fra 2005 til 2011 kunstprosjektet Stavanger2018. Haugen har blant annet deltatt i utstillingene Hardcore, Sørlandet Kunstmuseum (2008), Truth or Dare, Århus Kunstbygning (2009) og 1814 REVISITED – The past is still present, Akershus Kunstsenter (2014) samt hatt flere separatutstillinger i Norge og Sverige. Han debuterte på Høstutstillingen i 1998. Haugen er innkjøpt av Malmö Konstmuseum og Stavanger kunstmuseum, og har mottatt statlige arbeidsstipend i både Sverige og Norge.

Jan Inge Reilstad (f. 1963) er norsk sakprosaforfatter og kritiker oppvokst i Stavanger. Han er litteraturviter fra Universitetet i Bergen og har vært stipendiat i lesevitenskap ved Universitetet i Stavanger. Han har tidligere gitt ut bøker bl.a. om rockepoesi og samtidskunst, skrevet anmeldelser for et knippe norske aviser og vært redaktør av tidsskriftet Localmotives. Han var sammen med Jörgen Svensson kurator for 2008-prosjektet Nabolagshemmeligheter. Fra 2014 er han litteraturhussjef for det kafébaserte og mobile litteraturhuset kåkå kverulantkatedralen i Stavanger.

Jörgen Svensson (f. 1958) er en svensk kunstner bosatt i Göteborg. Har vært professor på Konsthögskolan Valand og ved Kunstakademiet i Trondheim. Han har også vært gjesteprofessor ved Karlstads universitet, San Francisco Art Institute samt California College for Art. Han var den første svenske kunstner som mottok det amerikanske Fulbright stipendiet på doktornivå. Virker ved siden av sitt kunstnerskap som kurator for Värmlands museum i Karlstad

Marte Danielsen Jølbo (f. 1984) er en uavhengig kurator basert i København. Sammen med arkitekt Nicola Markhus startet hun i 2012 prosjektrommet og kuratorgruppen Another Space. Jølbo har en MA i moderne kultur og kulturformidling fra Universitetet i København og en BA i allmenn litteraturvitenskap. Jølbo er medredaktør for nettstedet Contemporary Art Stavanger og har vært redaktør for flere kunstpublikasjoner. Hun jobber i tillegg frilans med kuratering, kunstformidling og prosjektledelse, og har i mange år jobbet i ledelsen av Nuartfestivalen samt vært tilknyttet Galleri Opdahl. Jølbo mottok Stavanger kommunes kunstkuratorstipend for 2012.

Johan Harstad (f. 1979) er norsk forfatter, født og oppvokst i Stavanger, bosatt i Oslo. Han debuterte med prosasamlingen Herfra blir du bare eldre i 2001. Han har siden arbeidet med alle litterære sjangere, og mottatt priser for mange av sine verk, herunder Brageprisen, Ungdommens kritikerpris og Den norske leserprisen. I 2009 var han historiens første husdramatiker på Nationaltheatret. Utpekt som Stavangers første Årets Stavangerkunstner i 2003.

Geir Sverre Braut (f. 1955) er seniorrådgiver ved Helse Stavanger HF og professor ved Høgskolen Stord/Haugesund (helsefag) samt ved Universitetet i Stavanger (samfunnssikkerhet). Han er tidligere assisterende direktør i Statens helsetilsyn og fylkeslege i Rogaland. Lege, spesialist i samfunnsmedisin.

Ine Fintland (f. 1976) førstearkivar ved Statsarkivet i Stavanger/Norsk olje og gassarkiv. Tidligere universitetslektor og studiekoordinator ved Universitetet i Stavanger. Lektor, cand. philol. i nordisk språk og litteratur, tysk, fransk og historie

Hans Eirik (Hanse) Voktor (f. 1957) er førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger på institutt for medie-, kultur- og samfunnsfag ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet. Han er lærer og dokumentarfilmskaper. Hanse regnes som gudfaren til Stavangerbølgen innen film, med Arild Ø. Ommundsen og Pål Jackman som noen av hovedfigurene. Han fulgte kulturhovedstadsprossen med eget kamera og laget filmen om Stavanger2008, Åpen Port, som ble vist på NRK i 2009.

Arild Rein (f. 1960) er norsk forfatter med en rekke romaner bak seg som legger sin handling til Stavanger, og som handler om Stavangers kropp og sjel i mange samfunnslag. Satire og kritikk gjennomsyrer romanene, som tematisk blir til i kjølvannet av oljeeventyret. Han har mottatt flere stipend, og i kulturbyåret 2008 ble Kaninbyen utpekt som boka hele byen leser. Han har sammen med Arild Ø. Ommundsen også skrevet manus til filmen Rottenetter. Hans siste roman er St. Olav-komplekset.

Nils Henrik Asheim (f. 1960) deler sin karriere mellom å være komponist og utøver. Asheim har hatt komposisjonsoppdrag for de fleste større norske festivaler og musikkinstitusjoner. Som organist er han kjent for sin personlige improvisasjonsstil, og han har to ganger mottatt Spellemannsprisen. Fra 2001 til 2014 var han sterkt involvert i utviklingen av Tou Scene. Fra september 2012 er Asheim ansatt som konserthusorganist i Stavanger.

David Karlsson (f. 1960) er en svensk frilansskribent og idéhistoriker. Gav i 2010 ut boken En kulturutredning: om pengar, konst och politik, som blant annet ser på hans erfaring som statlig kulturutreder. Han har vært med å starte den uavhengige kulturorganisasjonen Nätverkstan i Göteborg, der han i dag er arbeidende styreleder. Han er også bokforlegger i Bokförlaget Korpen.

Gabriel Byström (f. 1969) er en svensk journalist og forfatter. Arbeidet fra 2006 til 2015 som kultursjef i Göteborgs-Posten. Gav ut i 2014 boken Tystnadens triumf (Ordfront) som diskuterer den politiske utviklingen i Ungarn. Fra 2015 kanalsjef på Sveriges Radio Skaraborg.

Geir Haraldseth (f. 1977) er daglig leder for Rogaland Kunstsenter i Stavanger og har tidligere jobbet som kurator ved Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design og Kunstakademiet i Oslo. Han ga ut boka Great! I’ve written something stupid i 2012 og har jobbet som kritiker og skribent for kunstkritikk.no, Billedkunst, Acne Paper og The Exhibitionist. Haraldseth er tildelt residencies i New York, Berlin, Rio de Janeiro, New Orleans og Mexico City.

 

    Jan Inge Reilstad (red.), Jörgen Svensson (red.), Trond Hugo Haugen: VI HAR PROBLEM VI MÅ SLUTTE Å SNAKKE OM
  • Forlag: noCUBE
  • Utgivelsesår: 2015
  • Kategori: Kunst
  • Lagerstatus:
    Mange igjen
  • Antall sider: 224
  • ISBN: 9788299654357
  • Innbinding: