Brått revet bort

339,-

Denne samlingen inneholder leken og utforskende kortprosa, og sjangre av mer ubestemmelig type. Faktiske og forestilte hendelser, fortellinger og skrøner og reflekterende prosa finnes side om side – i en vedvarende vilje til å undersøke hvordan livet utspiller seg, hvordan kunnskap foreldes og fornyer seg, hvordan mennesket innretter sin tilværelse og erstatter gamle verdier med ny tro.

Med klarsyn og humor, logiske resonnementer og uventede vendinger veksler Espen Stueland elegant mellom tekster om norske maoister, antikke fiskeslag, Strindbergs alkymi og naturvitenskap, hoisinsaus, skilsmissens formel, kabbala, kontrafaktiske teser, Wilhelm Reich og den seksuelle frigjøring, sjøormen i Seljord, Hegels stamming, v-2-bombens oppfinner, brenning av forbudt litteratur, håndspåleggelser og placebo, ansiktskirurgi, smedeskrift og brukermanualer, kokkelandslaget, Albert Speer, Sun Tzus krigstaktikk, letisimulasjon, tusmørke-svermere i Nordishavet, Arnulf Øverland og Ole Hallesby, Kåre Willochs selvbiografi, Emily Dickinsons herbarium og det å løpe halvmaraton.

Brått revet bort er en velskrevet tekstsamling som … opplyser leseren om ting han ikke har tenkt på ”
FRODE HELMICH PEDERSEN, BERGENS TIDENDE

”Stuelands kortprosa/essaysamling er en riktig god ”kortprosa/essaysamling”
LARS BUKDAHL, KLASSEKAMPEN

”Her finner vi et vell av interessante tekster ... Stuelands forfriskende prosjekt er blant annet å revurdere gamle "sannheter" og tvinge frem nye forståelsesformer. Noe av det mest spennende i boken er i det hele tatt analysene av de norske intellektuelle på 1930-tallet … Denne boken skal ikke leses i ett jafs, det yter den ikke rettferdighet. Derimot egner den seg i små doser, slik at man får tid til å fordøye hver enkelt tekst før man griper den neste … virkelig til å bli klok av”
GURO HAVREVOLD, FREDRIKSSTAD BLAD

”Espen Stueland behersker den eksperimentelle skrivekunst … Stueland har en detektivs evne til å oppspore sammenhenger. Han lar den ene mer eller mindre unnselige oppdagelsen befrukte den andre, slik at en liten detalj kan vise seg å bli svanger med betydninger og mystikk”
KARI LØVAAS, MORGENBLADET

”Overveldende og nyskapende … en kraftprestasjon og et bravurnummer: Jeg har vondt for å se for meg den norske skribent som kunne gjennomført noe liknende med samme kløkt, åpenhet og kunnen som Stueland … en sjelden leseropplevelse”
TRYGVE RIISER GUNDERSEN, DAGBLADET

”Kanskje er det slik at Stuelands utlegninger av verden sier vel så mye om han som de sier om verden, men jeg vil heller foreslå at de sier noe om det å skrive om verden, og at denne boka er en usedvanlig klok og ansporende betraktning over hva det er som gjør denne aktiviteten så utrolig fascinerende”
TROND HAUGEN, LIT.LIVE

 

Nøkkelord: Prosa Kortprosa Essay

Andre kunder kjøpte også: