Claus Beck-Nielsen (1963 - 2001): En biografi

339,-

En dag i desember 2000 tok forfatteren Claus Beck-Nielsen det karakteristiske "Beck-" ut av navnet sitt, forlot hjem, kone og barn og gikk på gaten som Claus Nielsen, en mann uten personnummer og tilsynelatende med svekket hukommelse. Det ble begynnelsen på en tragedie. Claus Beck-Nielsen (1963 - 2001)

En biografi er et forsøk på å fortelle den sanne historien. Hvordan kan det gå så galt som det går? Et menneske kommer til verden, lever og er plutselig en dag gått bort. Hvem var han egentlig? spør man. Og prøver å se ham for seg. Men han er ikke der. Han er borte. Claus Beck-Nielsen (1963 - 2001)

En biografi er en roman som etablerer og undersøker "uavgjørlighetssonen" mellom liv og verk, fiksjon og virkelighet.

”Så foreligger den altså på norsk, boken som jeg leste første gang i dansk originalutgave for et år siden, og som gjorde et så skjellsettende inntrykk på meg. "Claus Beck-Nielsen (1963- 2001). En biografi", første gang utgitt i 2003, nå sobert oversatt av Hanne Ørstavik, virker ikke mindre sterkt når jeg leser den på nytt. Dette er en bok som tåler å leses flere ganger - ikke minst på grunn av den språklige nerven som preger de fleste opptegnelsene … Når dette er en bok jeg har vanskelig for å legge fra meg under lesningen, er det fordi jeg opplever at den på akutt vis formulerer noe vesentlig - om identitet som sosial foranstaltning, om utstøtningsmekanismene i samfunnets krav om kategorisering og legitimering, om hjemløshet både som fysisk realitet og grunnleggende livsfølelse. Det er en bok med et høyt refleksjonsnivå og mye sort humor, men først og fremst sirkler den inn en eksistensiell og personlig smerte, som kulminerer i skildringen av et samliv i oppløsning … "Claus Beck-Nielsen (1963- 2001). En biografi" er en gripende og ansporende bok, og det er dessuten en utmerket inngang til et usedvanlig sterkt forfatterskap”
MARIANN ENGE, AFTENPOSTEN

”Interessant og mangetydig prosjekt som undersøker forholdet mellom fiksjon og virkelighet … Dersom man har et minimum av vilje til å reflektere rundt spørsmålet om identitet, er Beck-Nielsen bidrag interessant. Det er på sett og vis de store, gamle spørsmålene som gjøres gjeldende: Hvem er vi? Hva gjør vi her? Hvor går vi?”
ALF KJETIL WALGERMO, VÅRT LAD

”leseropplevelsen er stor”
ODDMUND F.J. WAAGSHOLM, SUNNMØRSPOSTEN

”Det er vanskelig å ikke la seg overmanne av denne triste historien”
EIRIK VASSENDEN, MORGENBLADET

”Dette er en fantastisk bok – en formmessig og eksistensiell hybrid som får de fleste andre bastardforsøk til å fremstå som legeromaner. Det er en nerve og en risiko her som er uhyre sjelden, uansett virkelighetsnivå”
MARIUS ASP, SPIRIT

”En underlig, trist "posthum selvbiografi", annerledes, nærmest en iscenesettelse, et mediestunt og et analyserende prosjekt. Claus Beck-Nielsen utfordrer og eksperimenterer med biografisjangeren.”
HILDE DIESEN, DRAMMENS TIDENDE

”I det siste har vi sett behov for et nytt begrep i litteraturen, nemlig «flytende identitet». Dette har ikke noe med seksuell legning å gjøre, men med hvordan forfattere gestalter sine hovedpersoner i forhold til seg selv. Eller motsatt! I tilfellet Claus Beck-Nielsen er det ikke lett å vite hvilke identiteter som er reelle, og hvilke som ikke er det. Claus Beck-Nielsen (1963-2001). En biografi er en bemerkelsesverdig undersøking av forholdet mellom fiksjon og virkelighet”
ALF KJETIL WALGERMO, VÅRT LAND, kritikernes favoritter i 2006


 

Nøkkelord: Prosa Roman Biografi

  Claus Beck-Nielsen: Claus Beck-Nielsen (1963 - 2001): En biografi
 • Forlag: Oktober Forlag
 • Utgivelsesår: 2006
 • Kategori: Prosa
 • Oversetter: Hanne Ørstavik
 • Lagerstatus:
  Få igjen
 • Antall sider: 215
 • ISBN: 9788249503797
 • Innbinding: Innbundet

Andre kunder kjøpte også:

Av samme forfatter: