Eilert Sundt-tilstanden

329,-

alt man gjør før og etter det egentlige arbeidet
reparasjonene, bearbeiding av nødvendige redskaper
sy lappe karve høvle hamre hyppe plukke falle bli liggende
noen andre må overta spaden
ta finklærne på, skylle hendene
ta hatten av, si noen ord
synge noen vers
og gå videre
lang lang rekke
ettertenksomme følger av svartkledde

 

Eilert Sundt (1817–1875) var teolog og samfunnsforsker. Hans undersøkelser var banebrytende når det gjaldt sosiologisk kartlegging av bonde- og arbeiderklassens levesett, og han bidro avgjørende til befolkningslæren. Det er slik han huskes og feires i dag.

Men Sundt selv kom etter hvert i sterk konflikt med legestanden. Hans fall har vært underspilt i Sundt-litteraturen: latterliggjøringen, forskningsmidlene han ble fratatt, kampen om fattigdoms- og renslighetstilstanden i Norge. Sundt døde altfor ung og med mye ugjort.

Eilert Sundt-tilstanden er et storslått og dypt bevegende diktverk om mennesket Sundt, om hans idealer for en objektiv forskning, om ømheten for de fattige og deres utrettelige slit under elendige forhold, og om den modige kampen mot vrangforestillingene. Espen Stueland veksler mellom poesi og 1800-tallsprosa, mellom fortettede øyeblikk og store historiske sveip, mellom sosiologiske og medisinske fakta og sterke emosjoner. Dette er en lyrisk historieleksjon du aldri har lest maken til.

Espen Stueland (f. 1970) debuterte i 1992 med diktsamlingen Sakte dans ut av brennende hus. Han har mottatt en lang rekke priser både for bøkene sine og for sitt virke som kritiker. Eilert Sundt-tilstanden er Espen Stuelands tiende utgivelse.

    Espen Stueland: Eilert Sundt-tilstanden
  • Forlag: Oktober Forlag
  • Utgivelsesår: 2019
  • Kategori: Poesi
  • Lagerstatus:
    Få igjen
  • ISBN: 9788249520848
  • Innbinding: Innbundet