Naken lunsj

99,-

Romanen utkom første gang 1959 i Paris, på et forlag som var mest kjent for å utgi pornografi. Da boken kom ut i USA i 1962, ble det gjort forsøk på å få den forbudt for blasfemi, et krav som ble avvist i alle rettsinstanser.

Burroughs skrev Naken lunsj i Tanger i Marokko mellom 1954 og 1957. Det var beatpoeten Allen Ginsburg som reddet manuskriptet, og skapte en viss orden i det Burroughs hadde skrevet.

Det er ingen tvil om at Naken lunsj fortsatt er kraftig kost. Vi møter William Lee, en narkoman på flukt fra New York gjennom USA til Mexico, Sør-Amerika og til slutt Nord-Afrika. Romanen tar leseren med til "interzone", William Lees urbane dystopia og bisarre fantasiverden der det gode og det onde på ulikt vis kjemper om hans sjel.

Med en blanding av allegoriske fortellinger, science fiction, slapstick-humor og Burroughs egen cut-up-teknikk klarer boken å gi et bilde av junkiens hjerne slik ingen andre har gjort det, hverken før eller etter.

Blant annet på grunn av dette er Naken lunsj en av det 20. århundrets viktigste romaner, og har øvd sin innflytelse på forfattere som Thomas Pynchon, J.G. Ballard og William Gibson. I tillegg har romanen vært betydningsfull for musikk- og filmkulturen, og var på mange måter med på å redefinere amerikansk kultur en gang for alle.

 

Nøkkelord: Prosa Roman Oversatt prosa

Andre kunder kjøpte også: