Kiselsteinplan. For et usynlig universitet

Hos Peter Waterhouse krever hver setning særlig oppmerksomhet, fordi den ikke inngår i en over- eller underordnet struktur, men føyer seg horisontalt inn i et landskap. Å lese tekstene blir som å vandre omkring i et virkelighetsrom eller et landskap hvor man forlater søkingen etter mening og gleder seg over å se og møte tingene i uventede konstellasjoner. Setningene verken gjenforteller eller gjengir verden slik vi kjenner den. De skriver fram verdener mens de går.

I Kiselsteinplan føres geografiske bestanddeler og språklige elementer sammen. Elementene går over i hverandre, flettes sammen og blir et sammenhengende hele, nesten som om det ikke er forskjell på språk og landskap, geografi og semantikk. Tekstene er så rike på assosiasjoner og så lite styrt av intensjoner og ambisjoner at leseren kan slentre rundt i boken som hun eller han selv vil, slå inn på et uendelig antall veier eller stier. I den norske utgaven tilføres tekstene en ekstra dimensjon gjennom Per Formos fotogrammer. Bokens gjendikter Arild Vange står også bak den norske utgaven av Waterhouses monumentale hovedverk (Krig og verden) som utgis av Bokvennen i vår.

*

Også byen grenser mot en stillhet, mot de døde, mot det som skal minnes, den våkner i morgentimene og spør hvor den er, hvordan den kom, og svaret på det er de flate markene eller punktene lenger borte eller kanalene i utkanten av byen; du er her hos oss, vi er hos deg, du er ikke hos deg, vi er av og til usynlige, du er ikke usynlig, linjer forbinder oss med hverandre, ord, glemsel, øyemål, bøker, stemmer, topografiske kart, snø, årstider og vinden. Dette morgenlyset kan ikke fastholdes, heller ikke trærne, heller ikke den litt større motorveien. Du kommer deg ikke i møte, jeg kommer deg i møte, man kunne nesten si: fremmedspråklig. Oversett ikke meg, oversett deg.

*

Peter Waterhouse (f. 1956) er en av Østerrikes fremste forfattere og oversettere. Han har publisert et tyvetalls bøker – dikt, prosa, essay, drama og oversettelser fra engelsk og italiensk, hvorav to tidligere har vært utgitt på norsk. Waterhouse er i dag bosatt i Wien.

  Peter Waterhouse: Kiselsteinplan. For et usynlig universitet
 • Forlag: Beijing Trondheim
 • Utgivelsesår: 2015
 • Kategori: Poesi
 • Originaltittel: Kieselsteinplan. Für die unsichtbare Universität
 • Oversetter: Arild Vange
 • Lagerstatus:
  Få igjen
 • Antall sider: 70
 • ISBN: 9788293354055
 • Innbinding: Heftet

Andre kunder kjøpte også: