Snille Djevel befri meg - en Mary MacLane mixteip

En pinoer innen selvbiografisk bekjennelseslitteratur, den nå glemte men en gang svært så sensasjonelle og kontroversielle canadisk-amerikanske forfatteren Mary MacLane (1881-1929),  har vandret opp fra dødsriket og gjenoppstått på norsk! Snille Djevel befri meg – en Mary MacLane mixteip består av sirlig utvalgte, oversatte tekster fra to av MacLanes bøker, pluss et svermerisk og tidvis selvbiografisk etterord fra oversetteren Siri Katinka Valdez sin tur til Marys hjemby Butte, Montana i 2016.

Hvem var Mary MacLane? 

"Jeg begynte å bli kvinne i tolvårsalderen, eller rettere sagt et geni", skrev Mary MacLane i 1902, nitten år gammel. Debutboken hennes The Story of Mary MacLane*, vakte enorm oppsikt da den utkom. Den ble skrevet i en dagboksaktig form hvor MacLane blant annet bekjenner sitt indre følelseliv til Djevelen, sine høye tanker om seg selv, sin tiltrekning til kvinner og menn, og hennes brennende ønske om å forlate Ødeheten i Butte, Montana, for å leve et vilt og spennede liv.

Etter første måned hadde boken solgt over 80 000 eksemplaret, og MacLane og hennes bok havnet i en mediestorm av latterliggjøring, sjokk og sinne som varte i flere år. Mary MacLane ble raskt kjent som "den ville kvinnen fra Butte" og levde store deler av sitt voksne liv i mediets rampelys. Til tross for kritikk ble hun også veldig populær, særlig blant den yngre generasjonen; rebelsk oppførsel blant unge jenter fikk kallenavnet MacLaneisme​, Butte sitt baseball lag skiftet navn til ​The Mary MacLanes,​ prisvinnende hester ble oppkalt etter henne, så vel som sigarer, tabasco-sauser og iskrem-drinker. 

​Mary fortsatte og skrive gjennom stormen, både bøker og avisartikler i kjent MacLane-stil. Hun skrev også, og spilte i, den sensurerte stumfilmen Men who Have Made Love to Me hvor hun kategoriserer ulike manlige elskere som "Den Litterære Mannen" og "Den Middelaldrende Gambleren", nå antatt tapt. Hennes siste bok I, Mary MacLane – A Diary of Human Days, fra 1917, er en reflektert bok i dialog med hennes debut, som viser en slags fullendt sirkel fra ung til voksen, eller fra håpefull og lidenskapelig som Atten til tålmodig eller blasfemisk eller bitter eller vulkansk som tidlig Tretti, som hun selv skriver. 

​Mary MacLane utga totalt tre bøker i sitt liv, men det var debuten hennes som fikk mest oppmerksomhet, og etter en stund var hun glemt. Hun døde fattig og alene i et slitent hotellrom i Chicago i en alder av førtiåtte. I en nekrolog fra New York Times 7.aug 1929 står det: ​Mary MacLane, suksessrik for tyve år siden som en skribent av sexfortellinger, døde i går natt i en alder av førtiåtte, i et ensomt hotellrom i nærheten av Chicagos mest frynsete strøk. 

Mary MacLane giftet seg aldri og fikk ingen barn, hun var bifil og ble ulykkelig forelsket i flere kvinner i sitt liv. MacLane forble glemt frem til begynnelsen av nittitallet da hun ble gjenoppdaget av Michael R. Brown, som utga bøkene hennes på nytt på engelsk. Debutboken hennes er siden oversatt til et par språk, men Mary MacLane er fortsatt en nokså obskur skikkelige i den litterære verden. 

Her kan du lese mer om Mary MacLane: www.marymaclane.com

 

* MacLanes ønskede tittel for debutboken var: I Await the Devil's Coming

Andre kunder kjøpte også: