Støy. Når dømmekraften svikter

449,-

Se for deg at to leger i samme by gir totalt ulike diagnoser til identiske pasienter – eller at to dommere ved samme domstol idømmer helt ulike straffer til folk som har begått nøyaktig samme type kriminalitet. Sett at når et selskap behandler klager fra kundene, avhenger utfallet av hvilken kundebehandler som får jobben. Forestill deg videre at den samme legen, den samme dommeren eller kundebehandleren kommer til ulike resultater avhengig av om det er før eller etter lunsj, eller mandag fremfor fredag. Dette er eksempler på «støy»: variabilitet i avgjørelser som burde vært identiske.

Gale beslutninger spiller en stor rolle i livet vårt, også når mye står på spill. Våre vurderinger, og det inkluderer de såkalte ekspertenes, er mye mer preget av tilfeldigheter enn vi er klar over. Men både enkeltmennesker og organisasjoner er som regel helt uvitende om i hvor stor grad tilfeldighetene herjer.

I hvilken grad folk vil motsi sine egne tidligere avgjørelser når de presenteres for samme problemstilling på nytt, er en indikator på mengden støy. Fenomenet reduserer kvaliteten på vurderinger og beslutninger over alt, i næringslivet, i privatlivet og i samfunnet for øvrig.

Denne boken presenterer systemer for å måle støy. Det viser seg dessverre at det ikke blir mindre støy av at beslutningstakerne er erfarne. En mulig løsning er i større grad å erstatte menneskelig vurdering med algoritmer, men også andre effektive metoder finnes – når man først har blitt klar over problemet.

OMTALE

«Årets sommerlektyre for ledere ... Likevel er det viktig at bøker om samfunnspolitikk og finans leses av flere enn av de få. Man unngår ikke å se at våre politiske liv og våre arbeidsliv preges av analyse og datainnhenting i økende grad. Men fancy modeller og prosesser reparerer ikke dårlige data. Derfor bør man lese Noise
Emilio Sanhueza, Aftenposten (anmeldelse av den engelske utgaven)

«Alle akademikere, beslutningstakere, ledere og rådgivere bør lese denne boka … de vil redde liv og forhindre at tid, penger og talent går til spille.»
Robert Sutton, The Washington Post

«Vi lever i et øyeblikk av voldsom polarisering og mistillit til de grunnleggende institusjonene i samfunnet. Å utrydde støyen som fører til tilfeldige og urettferdige avgjørelser vil hjelpe oss å gjenvinne tilliten til hverandre.»
Steven Brill, The New York Times 

«Overbevisende … En ydmykende leksjon i unøyaktighet.»

Robert Armstrong, Financial Times

 

«En monumental, opprørende bok. Den er oppkvikkende også.»

Bryan Appleyard, The Times

 

«En genuint ny idé og så overmåte viktig at du øyeblikkelig vil sette den ut i livet. Et mesterverk.»

Angela Duckworth, forfatter av Grit

 

«En helt strålende gjennomgang av et massivt samfunnsproblem som har gjemt seg rett foran øynene på oss.»

Steven Levitt, medforfatter av Freakonomics

 

«Gjør deg klar til at noen av verdens skarpeste hjerner skal få deg til å tenke nytt om å vurdere andre, fatte beslutninger og løse problemer.»

Adam Grant, medforfatter av Think Again