Metanoia-trilogien

229,-

Changing our minds is going to be a big change.

(At ændre vore sind/ombestemme os vil blive en stor forandring.)

– Ursula K. Le Guin

 

Metanoia-trilogien består av diktsamlingene Mørkningen (2016), Hvorfor ryster jeg (2018) og Tågeklokkerne (2021). Boken blander historiske og fremtidige vitnesbyrd i en undersøkelse av kollektive sinnsendringer og erfaringsetablering på tvers av generasjoner.

Metanoia av gresk ‘ettertanke, omvending’ erter metanoein ‘å ombestemme seg, endre syn, persepsjon’ er i klassisk forstand blitt brukt som betegnelse for en religiøs omvending på bakgrunn av en ekstrem personlig sårbarhetserfaring. Metanoia-trilogien skildrer en rekke lignende verdensberøringer, men med upersonlige og kollektive fortegn, som skrives frem på tvers av kulturer og generasjoner.

Felles for de tre bøkene ligger et brudd med et verdensbilde og et ønske, som griper inn i en annen overlevering. Vi ser verdensbildene endre seg.

Bøkene ble utgitt over en årrekke som grafisk utformede reisebøker i samarbeid med Sveinung Rudjord Unneland og Lord Jim Publishing, men er her samlet i en litterær utgave gjendiktet til norsk av Jørn H. Sværen i anledning Møllebyen Litteraturfestival 2022.

Andreas Vermehren holm (f. 1988) er forfatter, oversetter, forlegger for Forlaget Virkelig, samt redaktør for tidsskriftet Ny Jord – Tidsskrift for naturkritik. I 2012 fullførte han et masterstudium i litterær gestaltning ved kunstakademiet Valand i Gøteborg.

Han debuterte som forfatter med Antropocæn kreatur i 2015. Deretter gav han ut Planetariske væsen (2016) og Skabningernes lovsang (2018). En samlet gjendiktning av de tre første bøkene hans ble gjendiktet til norsk av Jørn H. Sværen og utgitt med tittelen Alle tegn i samme natt senere samme år. I 2022 gav vi så, i samarbeid med det danske forlaget Tredje september, ut boken Nye mytologier, en bok på 680 sider som består av dikt, essays, brev og palimpsester.

Vermehren Holm har mottatt hederspriser fra Foreningen for Boghåndværk og Albertsen Fonden. I 2019 fikk han Den Danske Bogdesignpris, og i 2021 ble han tildelt Statens Kunstfonds treårige arbeidslegat.

  Andreas Vermehren Holm: Metanoia-trilogien
 • Forlag: H//O//F
 • Utgivelsesår: 2022
 • Kategori: Poesi
 • Oversetter: Jørn H. Sværen
 • Lagerstatus:
  Mange igjen
 • Antall sider: 144
 • ISBN: 9788284170237
 • Innbinding: Heftet

Andre kunder kjøpte også: