Prosa 06/08

En førjulstradisjon i Prosa har blitt å bruke årets siste lederartikkel til å reflektere over noen kjennetegn ved tidsskriftets bidragsytere. Mer presist: Jeg har talt bidragsytere, og kommentert kjønnsbalansen. Dette har irritert noen, begeistret andre – mens flere har kommentert at kjønn er dem revnende likegyldig – det er saken som teller (som om saken ikke engasjerer dem som også tenker på likestilling).

Ja, har det betydning for den offentlige samtalen at majoriteten av offentlige meningsytringer, hos Prosas tidsskriftkolleger, i aviser, i debattprogrammer på radio- og tv osv., fremdeles fremsettes av menn? Er det ikke «bare slik det er», at flere kvinner enn menn sier nei? Og at det tyder på at kvinner er fornøyd med å utgjøre rundt 15–40 prosent av meningsytrerne?

Ikke overraskende for dem som har fulgt Prosa de siste tre årene, mener jeg at dette temaet fremdeles fortjener oppmerksomhet. Jeg er takknemlig for at redaksjonen i Nytt Norsk Tidsskrift ba meg skrive om dette (NNT nr. 3-08), og at Aftenposten, Dagsnytt Atten og andre medier fulgte opp. For selvsagt er ikke Prosa alene om å ville befolke mediene med en heterogent sammensatt gruppe bidragsytere. Likevel trenger vi stadig å minnes om at mediemyten «kvinner sier nei» ble skapt i en annen tid og tradisjon enn i dag. Vi kan ikke gjenta myten til evig tid, vi må motbevise den ved konkret innsats fra flere hold.

Uerfarne bidragsytere finnes både blant kvinner og menn, unge og eldre, med ulik bakgrunn geografisk, etnisk, religiøst, politisk osv. Å gi flere personer mulighet til å hevde sine synspunkter offentlig, er en viktig oppgave for alle med redaksjonelt ansvar. Selvsagt er det også enkeltpersoners ansvar å delta og oppøve trygghet i den offentlige rollen. Men når man vet hvordan mediene (inkl. bokbransjen) fungerer, må ansvaret legges sterkest på redaksjonene: De initierer og velger hvem de vil hjelpe fram og publisere.

Glemte jeg å nevne Prosas 2008-statistikk? Til begeistring for noen, og irritasjon for andre: Årets seks nummer har hatt 106 ulike bidragsytere, 55 kvinner og 51 menn. (Til sammenlikning: 52–48 i 2006 og 53–47 i 2007, og kun noen få navn går igjen.) Takk til de mange menn og kvinner som engasjerer seg, vil noe, brenner for noe og tar omkostningene og tiden det tar å uttrykke dette offentlig. Takk til redaktørkolleger som initierer, redigerer og yter motstand, slik at svært mange bidrag i bok- og mediebransjen blir lesverdige. God jul til alle!

Nøkkelord: Tidsskrifter Litteratur Essay Kritikk Faglitteratur